Posted on

Lägg tak själv och spara pengar! (om du är händig)

Att lägga tak på egen hand kan antingen vara helt omöjligt eller också ganska enkelt beroende på hur mycket erfarenhet man har av snickeri och annat liknande arbete. Man behöver inte vara takläggare för att lyckas lägga tak, men man behöver vara händig och inte vara höjdrädd! När man lägger tak med tegelpannor eller betongpannor är det alltid viktigt att underlagstäckning är gjord på ett korrekt sätt. Det får inte finnas öppna skarvar, hål eller skador på underlagstäckningen. Detta beror på den kondens som kan bildas under taket, om det då finns håligheter kan det hända att kondensen skadar taket.

För betong och tegelpannor gäller samma principer

Att lägga betong och att lägga tegel är i princip likadant förutom att betongpannorna väger något mer. Skulle det vara så att man haft tegelpannor tidigare och skall byta till betongpannor behöver man först kontrollera så att taket klarar av den extra vikten från betongen. Detta kan en takläggare hjälpa dig att testa.

Tegelpannor är mer klassiska, betong håller bättre

Detta är de största skillnaderna mellan de olika pannorna, beroende på vad man är ute efter så passar någon av dem bättre för takläggning stockholm. När man lägger tegelpannor finns det en liten felmarginal eftersom pannorna är av keramiskt material och inte är gjutna som betongpannor. Betongpannor är i princip exakta. Ett bra knep för att undvika med takläggning stockholm och för mycket fel på tegelpannorna är att plocka pannorna direkt från pallen de levererades från så att man tar de pannorna som låg på varandra vid leverans.

Korrekt sätt att lägga pannor

Är att låta överlappning på till på så sätt att den över pannan med takläggning vilar på den undre pannan och hakar fast i den som ligger över under takarbeten stockholm. Om överlappningen blir för stor och den övre pannan inte vilar på den undre kan det hända att det blir glapp och taket börjar läcka vid vissa takarbeten stockholm. Särskilt för takarbeten stockholm om det skulle komma stark blåst eller liknande som får pannorna att flytta sig litegrann.

De verktyg du behöver för att lägga tak

Tumstock är mycket bra att ha för att mäta och se till att måtten stämmer. Vinkelhake, kapsåg, borrmaskin och vattenpass är oumbärliga vid takläggning. Någon typ av tång och en häftpistol är också bra att ha.