Posted on

Hur startar man en framgångsrik webbyrå?

Om man funderar på att starta en webbyrå, så ger man sig i en bransch med ganska gård konkurrens. Det är många som har satt igång en verksamhet men senare märkt att uppdragen kanske inte trillade in i den takt man trodde. Som för vilket företag som helst är marknadsföringen mycket viktig, men det finns givetvis långt fler faktorer än så att ha i åtanke.

Att gå från noll kunder, till att kunna betala hyra och till att kunna skaffa ett kontor med anställda är inte det lättaste. Så hur gör man egentligen? Klart är att det inte finns något enkelt svar på den frågan. Men det finns en del saker man åtminstone kan ha i beaktning.

Du kan börja med lågt kapital

En del väljer att investera väldigt mycket pengar i början. Faktum är att det här kanske inte alltid är nödvändigt. Ett misstag som många gör är att införskaffa sig ett kontor med hög hyra när man bara har ett fåtal uppdrag. Pressen och stressen blir genast stor att få till nya lukrativa uppdrag. Press kan visserligen vara en bra sak – det kan vara motiverande – men det kan också göra det mer benäget att ge upp tidigare.

Värre blir pressen om man börjar anställa folk innan man faktiskt har behov eller täckning för det. Då har man inte längre bara ansvar för sig själv och för sin verksamhet – utan också för andra personer. En webbyrå behöver inte kräva enorma inskjutningar i början. Snarare är det något som kan tas allt eftersom.

Marknadsföring

En del menar att marknadsföring inte är det man bör satsa mest på. Visserligen kan det finnas poänger i att snarare långsiktigt bygga ett community kring sitt varumärke, men om marknadsföring inte vore lönsamt, skulle det knappast vara en sådan stor industri som det är idag.

Frågan är kanske mer hur man marknadsför. Att bara slänga in små notiser i lokaltidningen kanske man inte kommer särskilt långt med. Det kan passa vissa aktörer för vissa syften men idag finns det betydligt mer effektiva metoder att använda sig av. Något som blivit alltmer populärt är sökordsmarknadsföring, där man budar på ord för att synas i sökmotorerna.

Av naturliga skäl är det konverteringsdrivande. Du når då kunder som vill ha din tjänst vid ett specifikt tillfälle. Om din hemsida syns högst upp när någon söker på ”webbyrå” – ja, då är sannolikheten att du får besökare att försöka konvertera.

Tjänster

Ett misstag som en del webbyråer kanske gör är att inte fortbilda sig vad gäller metoder och tjänster. Har man drivit en byrå under en längre tid är det möjligt att man fortfarande använder sig av gamla tekniker när det gäller att bygga hemsidor. Idag vill många hemsidor i WordPress, eftersom det gör det enkelt för dem själva att hantera en sida när ert jobb är klart. Kort sagt bör man erbjuda tjänster som är i enlighet med tiden – och gärna också kompletterande tjänster som kan möta kundernas behov. Det kan till exempel vara sökmotoroptimering eller hjälp med sökordsmarknadsföring.